חיפוש

10 טעויות נפוצות בהסכם ממון

הסכמי ממון הפכו לפופולאריים במיוחד בשנים האחרונות, והם מונעים מחלוקות ואי הבנות רבים הקשורים להליכי חלוקת הרכוש בעת פרידה או גירושין.
בעוד החוק מורה על חלוקה שווה של הרכוש שצברו בני הזוג במהלך תקופת הנישואים שלהם, הוא אינו מתייחס לכל הדקויות הקשורות לנושאים כמו רכוש השייך לאחד מבני הזוג וכדומה.
הסכמי ממון נועדו למנוע בעיות כאלה, ולפני שניגשים לערוך אותו כדאי להכיר 10 טעויות נפוצות בהסכם ממון, קריאה מועילה!

 

מהו הסכם ממון?

הלנה שמחי – עו"ד לעריכת הסכם ממון מסבירה, שמדובר בהסכם הקובע את חלוקת הרכוש והשיתוף הכלכלי בין בני זוג, וכזה המונע בעיות ומחלוקות משפטיות במקרה של פרידה עתידית.
הסכם ממון הוא הליך המעניק רגיעה במערכת היחסים, ומפחית את המתח סביב העניין הכלכלי, ובמיוחד כשאחד מבני הזוג נמצא במעמד כלכלי גבוה ביחס לבן הזוג השני.

 

10 טעויות נפוצות בהסכם ממון

אין ספק שהסכם ממון מעניק פתרון יעיל למצבים רבים, ומסיבה זו הוא הפך להיות פופולארי במיוחד בשנים האחרונות.
יחד עם זאת, בעת שאתם ניגשים לערוך הסכם ממון אצל עו"ד, חשוב להכיר 10 טעויות נפוצות שיש להימנע מהן:

היעדר גילוי פיננסי מלא: אחת הטעויות הקריטיות ביותר שאנשים עושים היא הימנעות מגילוי פיננסי מלא ומדויק. בעת עריכת ההסכם, שני הצדדים חייבים לחשוף את כל הנכסים, ההתחייבויות, ההכנסות וההוצאות כדי להבטיח חלוקה הוגנת של הנכסים.
אי חשיפת נכסים או מסירת מידע פיננסי כוזב או חלקי עלולים להוביל להסדר לא הוגן ולסיבוכים משפטיים אפשריים בעתיד, וזאת למרות עריכת הסכם הממון.

אי התחשבות בצרכים עתידיים: כאשר מנהלים משא ומתן על הסכם ממון, חשוב לקחת בחשבון את הצרכים העתידיים שעשויים להתעורר במסגרת מערכת היחסים. יש לקחת בחשבון גורמים כגון מזונות ילדים, מזונות בני זוג, עלויות בריאות והוצאות חינוך. אי התחשבות בצרכים העתידיים הללו עלול להותיר צד אחד פגיע מבחינה כלכלית, ועלול להוביל למאבקים משפטיים שיבזבזו זמן, כסף ואנרגיה.

התעלמות מהשלכות מס: אנשים רבים מתעלמים מהשלכות המס של הסכם ממון. לנכסים שונים, כגון נכסים או השקעות, עשויות להיות השלכות מס משתנות בעת העברה, אחזקה או מכירה (למשל מס שבח על נדל"ן). התייעצות עם איש מקצוע בתחום המס, עורך דין הסכם ממון או יועץ פיננסי, תוכל לסייע בזיהוי התחייבויות מס פוטנציאליות ולהבטיח שהסכם הממון לוקח אותן בחשבון.

הערכה בלתי מדויקת של נכסים: הערכה מדויקת של נכסים היא חיונית להשגת הסכם ממון הוגן. לעתים קרובות, אנשים עושים את הטעות של הערכה מועטה או יתרה של נכסים (או שעושים זאת עם כוונה תחילה), מה שמוביל לחלוקה לא שוויונית של רכוש. מומלץ להתייעץ עם אנשי מקצוע כמו שמאים או רואי חשבון כדי לקבל הערכות שווי מדויקות של נכסים.

אי התחשבות בחובות: חלוקת חוב חשובה לא פחות מחלוקת נכסים, והיא חלק בלתי נפרד מהסכם הממון. אי התחשבות בחובות משותפים, כגון משכנתאות, הלוואות או חוב בכרטיס אשראי, עלולה לגרום לכך שצד אחד יקבל נטל לא הוגן. חיוני לזהות ולהקצות חובות כראוי בהסכם הממון כדי למנוע מחלוקות עתידיות.

הסתמכות על הסכמים מילוליים: למרות שעדיין יש אנשים שעושים הסכמים בלחיצת יד או באופן מילולי, חשוב להבין שאין לכך שום משקל בהקשר המשפטי. חובה לתעד את כל ההסכמים בכתב ולהפוך אותם לקבילים מבחינה משפטית, ואת זה ניתן לעשות באמצעות עו"ד להסכמי ממון. הסתמכות על הסכמים בעל פה בלבד עלולה להוביל לאי הבנות, מחלוקות וקשיים באכיפת ההסכם.

עריכת הסכם ממון ללא ייעוץ משפטי: ניסיון לערוך הסכם ממון ללא ייעוץ משפטי מקצועי הוא טעות מסוכנת. כל צד צריך להתייעץ עם עורכי דין לענייני משפחה כדי להבטיח שזכויותיו והאינטרסים שלו מוגנים. עורכי דין להסכמי ממון יכולים לספק הדרכה לגבי פרשנות של שפה משפטית מורכבת, ניהול משא ומתן על תנאים וניסוח הסכם מקיף ובר אכיפה ברמה המשפטית.

אי התייחסות לתכנון פיננסי לטווח הארוך: אי התחשבות בתכנון פיננסי לטווח ארוך היא עוד טעות נפוצה בעת עריכת הסכמי ממון. ההסכם צריך להתייחס להיבטים חשובים כגון תוכניות פרישה, השקעות ופוליסות ביטוח. התחשבות ביעדים פיננסיים עתידיים והבטחה שההסכם מתיישב עם יעדים אלו, היא חיונית ליציבות פיננסית ארוכת טווח של שני הצדדים.

זירוז התהליך: עקב כך שמדובר בנושא שלא תמיד ששים לעסוק בו עם כניסת בני הזוג לנישואין או מערכת זוגית מכל סוג, חלק מהאנשים נוטים לזרז את תהליך הסכם הממון. הסכמה מהירה לתנאים ללא שיקול דעת מדוקדק עלולה להיות בעלת השלכות מרחיקות לכת בעתיד. מומלץ להקדיש את הזמן הדרוש כדי לעיין ולהבין את התנאים, להתייעץ עם אנשי מקצוע ולקבל החלטות מושכלות.

אי עיון חוזר בהסכם: נסיבות החיים משתנות עם הזמן, וחיוני לעיין מחדש בהסכם הממון מעת לעת. אי עיון וחוסר עדכון של ההסכם בעת הצורך עלול לגרום להסדר מיושן ולא הוגן כלפי אחד הצדדים.
אירועי חיים משמעותיים כגון שינויי עבודה, נישואים מחדש או ציוני דרך של ילדים, עשויים להצדיק שינויים בהסכם כדי לשקף את הנסיבות הנוכחיות.

 

לסיכום

הסכמי ממון מציעים פתרון יעיל לבעיות עתידיות שעלולות להתעורר בהקשר לחלוקת רכוש עם פרידה או גירושין.
למרות שמדובר בנושא רגיש שלא תמיד נעים להתעסק בו עם כניסתנו לנישואין או כל מערכת זוגית אחרת, יש להקדיש את הזמן הדרוש כדי לערוך את ההסכם בצורה נאותה, הוגנת ומחושבת.
הסתייעות בעו"ד הסכמי ממון מקצועי והתייחסות ל-10 הטעויות הנפוצות שהבאנו כאן, תוכל לעזור לכם לערוך הסכם ממון יעיל שיעניק לכם רוגע ושלווה במערכת היחסים הזוגית שלכם עכשיו ובעתיד.

הסכם ממון לאחר גירושין

אולי תאהבו גם את